Orgelsinsamlingen har hittills inbringat 11 miljoner kr till orgeln. Vi siktar på insamlignmålet 12 miljoner kronor.
Finansieringen av själva orgeln är säkrad, men det återstår fortfarande att samla in till en del av ornamenteringen. Vill du vara med att skänka till sniderier förgyllningsarbeten eller bekosta vapensköldar och änglar?
Swish: 123 375 55 43 märk: orgel Varnhem
Bankgiro: 460-5465 märk: orgel Varnhem
Bildhuggarna berättade och visade prov på sitt arbete. Vi fick se orgelfasadens största figur kung David som spelar på sin harpa liksom de två vapensköldarna för greveparet. Även besökare kunde prova på bildhuggeri.
Insamlingsgruppen berättade om sitt arbete.
Kaffe, te, dricka och lite tilltugg fanns tillgängligt under dagen liksom möjlighet att inhandla vackra, dekorativa och uppsatta pipor från den gamla orgeln.
Dagen avslutades med att orgelprofessor Karin Nelsson spelade orgel.
Nästa orgeldag i Varnhem inträffar i maj 2024.
Vi vill återskapa en viktig pusselbit av Varnhems och regionens historia och ge något i arv till många kommande generationer. Därför vill vi göra verklighet av greveparet De la Gardies barockorgel.
Varnhem är en historisk plats som lockar tusentals besökare årligen. Den vackra klosterkyrkan rymmer inte bara ett rikt församlingsliv utan är också ett centrum för kultur och musik i Skaraborg. Detta vill vi utveckla. Den uttjänta läktarorgeln ger oss möjligheten att bygga något unikt som passar den fina akustiken i cisterciensernas 800-åriga kyrkorum.
Vi vill återskapa greveparet De la Gardies stora barockorgel. Därigenom vill vi slå ett slag för hållbart hantverk, orgelmusiken och stärka Varnhem som en plats för rika musikupplevelser för hela regionen.
Projektet kan väcka intresse även internationellt. Redan idag är Valle Baroque ett återkommande evenemang där orgeln kan bli kronan på verket. Det är ett sätt att göra historien levande i det unika rummet. De la Gardie-orgeln öppnar upp för högklassiga orgelkonserter och ett utökat samarbete med Göteborg Baroque och andra aktörer kring masterclasses och sommarkurser. Med orgeln ges också framtida kyrkomusiker tillfälle att upptäcka barockens värld.
Vi vill återskapa en viktig pusselbit av Varnhems och regionens historia och ge något i arv till många kommande generationer. Var med Du också!
PROJEKTGRUPPEN
Vill du vara med att skänka till sniderier, förgyllningsarbeten eller bekosta vapensköldar?
För att göra verklighet av De la Gardie-orgeln behövs bidrag från många håll. Skara pastorat står för en grundplåt och projektgruppen söker bidrag från stiftelser och fonder. Du som privatperson är också välkommen att lämna ett bidrag, litet eller stort.
Företag är välkomna att bli en del av projektet som sponsorer. Vill Du eller Ditt företag sponsra en orgelstämma, en väderlåda, en snidad ängel eller förgyllning?
Gåvokatalog
Sponsorer får möjlighet att följa projektet på nära håll, få förmånliga konserterbjudanden och sitt namn synliggjort.
Swish, Skara pastorat: 123 375 55 43 märk: Orgel Varnhem
Bankgiro, Skara pastorat: 460-5465 märk: Orgel Varnhem.
Emanuel Carlsson, församlingsherde Valle, telefon: 0511-265 51
Johnny Hagberg, projektledare, telefon 070-550 00 98
- Det finns ett kulturellt musikaliskt arv att ta tillvara i Varnhem. Där kan vi tillsammans se till genom en nybyggd barockorgel utveckla, bevara och återknyta till den musik som fyllde det medeltida kyrkorummet efter Magnus Gabriel De la Gardies räddningsaktion för klosterkyrkan i slutet av 1600-talet.
Så skriver Elisabeth Stålarm om projektet. Läs hela texten
Redan på 1970-talet väcktes tankar på en annan läktarorgel, där så småningom en rekonstruerad barockorgel kom på tal. Lösningen blev dock sedermera en kororgel.
Nu är frågan om läktarorgeln åter aktuell. En uttalad ambition är att försöka återskapa De la Gardies orgel som den såg ut och kan ha klingat.
Varnhems klosterkyrka har i sekler varit en viktig plats i svensk historia. På 1600-talet kom Varnhem och Höjentorps slott att tillhöra Läckö grevskap. Greveparet Magnus Gabriel De la Gardie och Maria Euphrosyne såg värdet i kyrkan och beslutade sig för att rädda den från förfall. Varnhem skulle bli deras gravplats och samtidigt ett monument över en stolt historia. Som kronan på verket skulle landskapets största orgel byggas.
Grevskapet var en motor i stormaktstidens kulturliv och till det hörde orglar, det mest avancerade man då kunde bygga. Med hjälp av orgelbyggaren och kyrkoherden Rudberus blev det präktiga instrumentet verklighet 1673. Bildhuggare från Läckö gav fasaden en festlig utsmyckning. Med sina dekorerade och förgyllda fasadpipor kom orgeln att prägla kyrkan under drygt 200 år. Men genom åren for den illa och 1879 revs den till förmån för ett modernt instrument.
Av orglarna från Läckö grevskap har bara spillror överlevt. Från Varnhemsorgeln har vi bara kvar några fotografier och delar av fasadsniderierna. Sistnämnda kom på plats på en ny orgelfasad vid kyrkans restaurering på 1920-talet, den var en ganska fri tolkning. 1965 brann orgeln upp och även en del av skulpturerna. Nästa orgel blev en billig och snabb nödlösning som tidigt drogs med problem och nu är ospelbar.
Denna sida uppdaterades
Dela:
Varnhems Kulturmiljö
Besöksadress: Axevallavägen 21
Postadress: Skara kommun, 532 88 Skara
Telefon: 0511 325 81
Org.nr: 769637-7634
E-post: info@varnhem.se
Varnhems Kulturmiljö är en ekonomisk förening med syfte att utveckla besöksmålet Varnhem.